Activitati lunare ASIDEC

Scris de Gradinita Model

Updatat la December 5, 2022
                            Active strategies for inclusion and diversity in early childhood An Erasmus+ project Reference number: 2021-1-RO01-KA220-SCH-000030958
 

Gradinita Model din Valea Voievozilor, impreuna cu gradinita Raza de Soare din Targoviste si cu alte institutiii de invatamant din: Turcia, Polonia, Bulgaria si Macedonia desfasoara proiectul Erasmus+ intitulat Active Strategies for Inclusion and Diversity in Early Childhood, numar referinta:2021-1-RO01-KA220-SCH-000030958.

Obiectivele proiectului sunt:

O1. Dezvoltarea competentelor profesionale ale cadrelor didactice din scolile participante, pentru a raspunde adecvat la diversele nevoi educationale ale copiilor prin:

  • Achizitia unor strategii active-inclusive de catre cel putin 85% din totalul personalului didactic din scolile participante;
  • Participarea a cel putin 80% dintre profesorii scolilor partenere la schimbul de bune practice inclusive, prin observarea din umbra a unor lectii, prin participare fizca sau intalniri on-line, prin alte activitati ale proiectului;

*Dezvoltarea unui sistem de educatie timpurie de calitate superioara.

O2. Cresterea nivelului de pregatire al copiilor cu varste intre 3 si 10 ani, pentru a raspunde pozitiv la provocarile diversitatii prin promovarea unei atitudini tolerante, a acceptarii, adaptarii si integrarii cu success in scoala si in viata prin:

  • implicarea a cel putin 90% din numarul total de copii participanti in activitati de promovare ale valorilor europene: libertate, toleranta nediscriminatorie, cetatenism, interculturalitate.
  • imbunatatirea starii emotionale a copiilor si schimbarea comportamentelor negative in pozitive la cel putin 95% din elevii participanti;

* Valori comune, angajament civic si participare.

O3. Imbogatirea abordarilor pedagogice incluzive din scoli si cresterea calitatii sistemului educational prin:

  • introducerea a cel putin 5 strategii de inclusiune inovative in activitatile scolare si extracurriculare;
  • desfasurarea a cel putin 3 evenimente internationale pe an de proiect, pentru a promova inclusiunea si diversitatea;
  • utilizarea in sistemul educational a tehnologiilor moderne de IT, a cel putin trei ustensile WEB creative si aplicatii educationale colaborative pentru a inregistra progresul individual si de grup;
  • elaborarea unui Ghid de Bune Practici in care se vor gasi cel putin 5 strategii inclusive de interventie, elaborate si validate in practica didactica a fiecarui partener;
  • crearea unei banci deschise de resurse educationale accesibile oricui, pe siteul proiectului.

ACTIVITĂȚI LUNARE

  • Noiembrie 2021
  • Familiarizarea cu scopul,obiectivele, activități, școli partenere și proiectul în general. Prezentarea proiectului către cadrele didactice în cadrul selecției echipei de proiect a unității, decizia echipei de proiect.
  • Stabilirea indicatorilor cantitativi si calitativi privind numarul de participant din grupul tinta, numarul companiilor de informare si promovare. Alegerea unui LOGO prin vot, câștigătorul fiind cel din Turcia.
  • Diseminarea proiectului în presa locala.
    Decembrie 2021
    Ziua Internațională a Toleranței
    Copiii au lucrat pe tema toleranței și au învățat ce înseamnă să fii tolerant față de acceptarea diversității ca mod social, etic și religios, de a gândi și de a se comporta, precum și opinii de orice fel. Copiii de la grupa mica au ascultat Povestea curcubeului, o poveste despre incluziune, în care culorile curcubeului înteleg cât sunt de importante fiecare pentru a alcătui ceva frumos. Grupele mai mari au făcut colaje și felicitări pe care le-au împărtășit cu prietenii lor.
    Ianuarie 2022
    Tradiții si obiceiuri de Crăciun și Anul Nou
    Preșcolarii au marcat sărbătorile de Crăciun prin activități specifice, au confecționat sorcove cu care au colindat cadrele didactice și profesorii. Cei mai mari au confecționat stele pentru a colinda Steaua sus răsare. Toți copii au pus în scenă dansuri tradiționale (Brașoveanca, hore) și colinde. Copiii au strâns jucării pe care le-au dăruit copiilor nevoiași din localitate. Împreună cu cadrele didactice au confecționat felicitări alte mici cadouri pentru a le dărui familiei.

    Februarie 2022

    Prima întâlnire transnațională, în România, la Grădinița Rază de Soare.

    Copiii și-au dezvoltat creativitatea și imaginația. Împreună cu cadrele didactice au creat povești despre incluziune și diversitate, pe care ulterior le-au ilustrat. Au lucrat în echipă, au învățat să accepte ideile partenerilor, împreună au pus ideile cap la cap pentru un rezultat de succes.

    Martie 2022

    Ziua Internațională a Femeii

    Copiii au învățat despre semnificația zilei. Au înțeles că această zi este sărbătorită în mai multe țări din întreagă lume și este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor, indifferent de diferențele naționale, entice, lingvistice, culturale, economice sau politice.

    Le-au cântat mamelor cântece de iubire și le-au confecționat felicitări și floricele din hârtie creponată.

    Aprilie 2022

    Ziua Internațională a Diversității culturale – Dialog intercultural, mesaje online către parteneri. Dansuri tradiționale din fiecare țară parteneră. Copiii au descoperit moștenirea culturală comună folosind diverse gadgeturi.

    Împreună am făcut un tur virtual al muzeelor din România pentru a descoperi moștenirea noastră culturală. Am vizitat Casa Memoriala Ipotești, Muzeul Antipa, Muzeul Țăranului Român.

    Copiii au pus în scenă dansuri tradiționale: Hora unirii; Hora copiilor, Brașoveanca. Filmările au fost împărtășite cu școlile partenere.

    Mai 2022

    Ziua Europei – Copiii au descoperit Europa cu ajutorul internetului. Au realizat desene/ colaje pe tema Europa, casa noastră și au organizat o expoziție cu aceste lucrări. Profesorii, împreună cu elevii, au realizat povești despre incluziune și diversitate și le-au ilustrat.

    Iunie 2022

    Ziua Internațională a Copilului – Copiii au desfășurat diverse activități în aer liber: jocuri, concursuri sportive, ateliere de creație, atelier de gătit. Au transmis mesaje de prietenie pentru copiii din țările partenere, eliberând baloane cu heliu.

    Iulie 2022

    Mobilitate în Polonia – Schimb de bune practici, experiențe noi și worhskop-uri. Aprofundarea cunoștințelor legate de platforma online a proiectului.

    Septembrie 2022

    Ziua Internațională a Păcii – Copiii au înțeles ce semnifică termenul de pace și au adus propuneri legate de păstrarea ei. Au confecționat simboluri ale păcii și au transmis mesaje de iubire și prietenie pentru parteneri.

    Octombrie 2022 – Ziua Internațională a Educației.

    Profesorii au marcat această zi organizând un cerc literar, în cadrul căruia copiii și-au prezentat cartea preferată cu povești. Preșcolarii au discutat împreună despre cartea preferată și au înțeles importanța cărților în dezvoltarea unei educații de durată. De asemenea, copiii au confecționat colaje pentru a le dărui cadrelor didactice din grădinița cu ocazia acestei zile.

    Te-ar mai putea interesa si …

    0 Comments

    Submit a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *